<div style="text-align:justify">Dziś kuchnie mogłyby być zasilane prądem, gazem lub prądem i gazem jednocześnie. Kuchnie te mają różne funkcje piekarnika i płyty grzewczej.</div><br /><br /><div style="text-align:justify">Kuchenka gazowa jest najtańsza, gdyż gotowanie na gazie zalicza się do najtańszych.</div>
Dzisiaj kuchnie mogłyby być zasilane energią elektryczną, gazem lub prądem i gazem jednocześnie. Kuchnie te posiadają różne funkcje piekarnika i płyty grzewczej.
Kuchenka gazowa jest najtańsza, ponieważ gotowanie na gazie należy do najtańszych.

Musimy pamiętać o tym, że nadal gaz ziemny i gaz płynny są mniej kosztowne od prądu. Wadą kuchenek gazowych jest zapach gazu, który czujemy w powietrzu. Garnki podczas gotowania na gazie bardzo szybko się brudzą i mogłyby przypalić się od środka. W dzisiejszych czasach gazowe instalacje w kuchniach są dość bezpieczne, lecz trzeba pamiętać o przeglądach instalacji i o zlikwidowaniu ewentualnych nieszczelności. Kuchenka gazowa nie może być ustawiona za blisko okna, gdyż wiatr, który zdmuchnie płomień spowoduje, że gaz rozpocznie się ulatniać. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu kuchenki gazowej, to podstawą jest właściwa wentylacja. Nie wystarczy tu tylko montaż okapu, lecz musi być również zamontowany co najmniej jeden kanał grawitacyjnej wentylacji.
kuchenka

Autor: Tyler Sichelski
Źródło: http://www.flickr.com

W kuchence elektryczno-gazowej płyta grzewcza jest zasilana gazem a piekarnik elektrycznością. W elektrycznym piekarniku temperatura rozkłada się równomiernie. Piekarnik elektryczny można także wykorzystać do przygotowywania różnorodnych dań. Jest możliwość równoczesnego działania grzałki dolnej oraz górnej albo jedynie jednej z nich. Płyta indukcyjna jest najbardziej wydajnym energetycznym rozwiązaniem. Nagrzewa się ona niezwykle szybko. Do gotowania na indukcyjnej płycie są konieczne jednak specjalne garnki. Garnki tego typu kosztują około kilkuset zł. Do gotowania na płycie indukcyjnej możemy używać wszystkich naczyń, które wykonane są z metalu ferromagnetycznego zatem metalu, który ulega namagnesowaniu.

Naczynia do gotowania na indukcyjnej płycie o wiele wolniej niszczą się oraz są estetyczne a również łatwe w konserwacji. płyty indukcyjne są wyposażone w czujniki, które uruchamiają płytę dopiero w takiej sytuacji, kiedy na kuchence postawimy garnek. Kuchenki indukcyjne są polecane osobom, które doceniają oszczędność i komfort.