<div style="text-align:justify">Gaz jest stosunkowo tanim i bardzo wygodnym źródłem ciepła. Jeśli w pobliżu domu mamy dostęp do jakiejś sieci gazowej, to należałoby to wykorzystać do ogrzewania budynku i do przygotowywania gorącej wody.</div>
Gaz jest stosunkowo niedrogim i niezwykle wygodnym źródłem ciepła. Jeżeli w pobliżu domu posiadamy dostęp do jakiejś sieci gazowej, to należałoby to wykorzystywać do ogrzewania budynku oraz do przygotowywania ciepłej wody.

kuchenka

Autor: Gatta
Źródło: Gatta
Na tym jednak dobrze jest poprzestać i nie zwiększać jego zastosowań na kuchnię. Standardowa kuchenka gazowa nie jest godna polecenia. Stanowczo bardziej korzystne wyjście to popularna płyta indukcyjna i płyta ceramiczna. Już ten początkowy argument podniesiony przeciwko kuchenkom gazowym powinien być decydujący. Musimy mieć świadomość tego, że gaz jest zwyczajnie groźny. Media wielokrotnie nam o tym przypominają informując nas o kolejnych ofiarach nieszczelnych instalacji. Przeróżne osoby mogłyby stwierdzić, że jeśli mamy zrezygnować z użycia kuchenek gazowych, to na pewno musimy również zrezygnować z kotłów centralnego ogrzewania na gaz. Jednak różnice w instalacji oraz w eksploatacji takich dwóch sprzętów jest niezwykle duża. Do kotłów gaz jest doprowadzany z zewnętrznego źródła za pomocą niedługiego przewodu oraz po podłączeniu nikt przy tym niczego nie wykonuje.
Berlin
telewizor

Autor: Samsung Electronics
Źródło: Samsung Electronics

Z drugiej strony do kuchenki gazowej trzeba wprowadzić gaz rurami w głąb domu czasem nawet kilkanaście metrów. Liczba miejsc, w których mogłyby wystąpić potencjalne nieszczelności powiększa się zatem wielokrotnie. Tyczy się to szczególnie miejsc połączeń przewodów. Poza tym zgodnie z normami wszystkie kable muszą być odkryte, aby gazownicy w każdym przypadku mogli sprawdzić szczelność takich przewodów, przy czym ponieważ nie prezentuje się to ładnie duża ilość ludzi je zabudowuje. Niebezpieczeństwo wybuchem nie jest jedynym mankamentem kuchenek gazowych. Każdy palnik to źródło otwartego ognia.

Po zgaszeniu długi czas pozostaje gorący, zatem niezwykle łatwo można by się sparzyć. Ponadto niełatwo jest wyczyścić kuchenkę, zwłaszcza kiedy potrawy, które podczas gotowania wykipiały, przypaliły się na powierzchni kuchenki.