Już na starcie postaraj się ograniczyć tłuszcze. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez solidnego kawałka mięsa? To nic, nie musisz z marszu zostawać wegetarianinem. Odpowiednio dopasowane mięso pozwoli Ci jadać smacznie i bez szkody dla zdrowia. Po prostu kupuj takie rodzaje mięsa, które są najmniej zasobne w tłuszcz. Doskonale będzie tu pasować cielęcina lub indyk. W trakcie przyrządzania potrawy powinieneś też pozbyć się kawałków, które posiadają jedynie sam tłuszcz. Nie mają one walorów smakowych, a jedynie dostarczą nadmiaru kalorii.
Przede wszystkim natomiast staraj się unikać smażenia. To akurat ta metoda wymaga użycia szczególnie dużej ilości tłuszczu. Wiele potraw wchłania ten tłuszcz, a potem Ty go jesz, pochłaniając niepotrzebne kalorie. To najłatwiejsza droga – sprawdź jaką sól sypie się na drogi – do tego, by zyskać na wadze. Dlatego staraj się maksymalnie unikać smażenia. Znacznie korzystniejsze dla zdrowia pod tym względem jest podgrzewanie w piekarniku. No i oczywiście przygotowywanie nad parą.