Jak najlepiej robić jedzenie, żeby nie zyskać na wadze?

Wszyscy lubimy dobrze zjeść, ale czasem nie każdy powinien. Jeśli wokół Twojego brzucha rośnie coraz większa warstwa tłuszczu, najlepiej zadbać o to co jesz i jak wykonujesz posiłek. Szczęśliwie nie jest równoznaczne z rezygnacją z pysznych posiłków. Jedno z drugim można pogodzić. Jak to zrobić?

dieta

Autor: Mahmoud Ghazayel
Źródło: http://www.flickr.com

Już na starcie postaraj się ograniczyć tłuszcze. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez solidnego kawałka mięsa? To nic, nie musisz z marszu zostawać wegetarianinem. Odpowiednio dopasowane mięso pozwoli Ci jadać smacznie i bez szkody dla zdrowia. Po prostu kupuj takie rodzaje mięsa, które są najmniej zasobne w tłuszcz. Doskonale będzie tu pasować cielęcina lub indyk. W trakcie przyrządzania potrawy powinieneś też pozbyć się kawałków, które posiadają jedynie sam tłuszcz. Nie mają one walorów smakowych, a jedynie dostarczą nadmiaru kalorii.

Druga istotna rzecz to sama metoda przyrządzania posiłków. Jeżeli tylko możesz, gotuj jak największą ilość dań na parze. Z jakiego powodu to takie istotne? Głównie dlatego, że nie dodasz wspominanego już tłuszczu. Para to też dobry zastępnik dla klasycznego gotowania. W trakcie tradycyjnego podgrzewania w wodzie wiele cennych witamin i minerałów dostaje się do wody, którą ostatecznie usuwasz. Gotując na parze zyskasz jedzenie zasobniejsze w sole mineralne a do tego pozbawione zbędnego tłuszczu.

dieta

Autor: Oonhs
Źródło: http://www.flickr.com

Przede wszystkim natomiast staraj się unikać smażenia. To akurat ta metoda wymaga użycia szczególnie dużej ilości tłuszczu. Wiele potraw wchłania ten tłuszcz, a potem Ty go jesz, pochłaniając niepotrzebne kalorie. To najłatwiejsza droga – sprawdź jaką sól sypie się na drogi – do tego, by zyskać na wadze. Dlatego staraj się maksymalnie unikać smażenia. Znacznie korzystniejsze dla zdrowia pod tym względem jest podgrzewanie w piekarniku. No i oczywiście przygotowywanie nad parą.