<div style="text-align:justify">Noże wyspecjalizowane bądź uniwersalne - do krojenia ryb, warzyw oraz pieczywa. Jakiego typu noże powinniśmy mieć w kuchni, aby krajanie, siekanie jak też obieranie stało się łatwe?</div>
Noże uniwersalne bądź wyspecjalizowane – do krojenia ryb, warzyw oraz pieczywa. Jakiego typu noże należy mieć w naszej kuchni, ażeby krojenie, cięcie oraz obieranie stało się łatwe?

molo

Autor: Michael Coghlan
Źródło: http://www.flickr.com

Nóż towarzyszy ludziom od prehistorycznych czasów. Na początku był to wyostrzony kamień, który to z upływem czasu zamieniony został przez noże z metalu. Na początku służył on człowiekowi jako broń, następnie zaczęto używać go w trakcie obróbki pokarmów. Wybór noży kuchennych jest obecnie naprawdę gigantyczny. Przegląd zacznijmy od noża „szefa kuchni”. Jest to dość duży nóż z szeroką klingą (to ten fragment z ostrzem) oraz tak zwaną „brodą”, a więc częścią klingi sterczącym poza rękojeść. Możesz go używać nieomal do wszystkiego: mięska, warzyw, ryb. Ze względu na format bywa jednakże niezbyt poręczny dla osób niedoświadczonych albo drobnych. Dla nich lepszy jest nóż wielofunkcyjny, z nieco węższą klingą.
nóż

Autor: 微醺漂移
Źródło: http://www.flickr.com
Bardzo zróżnicowane rozmiary oraz kształty mają z kolei noże do prac specjalnych. Najdłuższy jest nóż do chleba – bez kłopotu go rozpoznasz po ząbkowanej klindze. Doskonale poradzi sobie nawet z kruchą skórką świeżo upieczonego chlebka. Do warzyw oraz owoców służy mały nóż z prostym ostrzem (dla przykładu do jabłek) albo ząbkowanym (m.in. do krojenia twardych warzyw). Noże do filetowania mięsa oraz ryb – czynności rozpatrywanej za pewną z najtrudniejszych w kuchni, będą mieć dosyć wąską, ale sztywną klingę.

Wytwórcy proponują też coraz to więcej noży o węższej specjalizacji, na przykład do sera czy skrobania ryb. Mogą się okazać nadzwyczaj pomocne, jeżeli dany towar gości często na naszym stole.